Bulaşık makinesi etkin kullanımı

1.Mutfak gereçlerinde yemek lekelerinin kalması

1 – Kullanmış olduğunuz deterjan toz deterjan ise saklama koşulları dikkate alınmalıdır.
Toz deterjan nemli ortamlarda bekletilirse makine içerisinde tam anlamıyla çözülmez, sonucunda da yıkama performansından memnun olunmaz.

2 – Mutfak gereçlerinin makine içerisine yanlış yerleşimi, yıkama performansını olumsuz yönde etkileyecek en önemli etkenlerden biridir.Mutfak gereçlerinin makine içerisine yerleşimi konusunda kullanma kılavuzunda belirtilen şekilde dizilimi yapılmalıdır.

Yıkama performansında başka bir etkili faktörde fıskiyelerin ve filtrelerin temizliğidir.Montaj esnasında tüketiciye, fıskiyelerin ve filtrelerin en az ayda 2 kez temizlenmesi gerektiğini, aksi takdirde temiz yıkamama problemi ile karşılaşıbileceklerini söylemeliyiz.

4- Mutfak gereçlerinin kirlilik durumuna göre program seçilmelidir.Düşük sıcaklıklı bir programda yoğun kirli bulaşıklar yıkandı ise; yıkama sonunda, mutfak gereçlerinin tam anlamıyla temizlenmediği görülür.

5 – Bazı tüketicilerimizin temiz yıkamama problemi belli aralıklarla olur. Bazen temiz yıkıyor, bazen temiz yıkamıyor” şikayetinde bulunurlar. Bu gibi şikayetlerde en fazla karşılaşılan durum, tüketicinin boyutu büyük olan tabakları deterjan kabı kapağını engelleyecek şekilde yerleştirmiş olmasıdır. Ayrıca bu gibi durumda makinem deterjanı eritmiyor şikayeti de alabiliriz.

6- Makinenizde kullandığınız koku gidericilerin deterjan kabı kapağının açılmasına ve pervanelerin dönmesine engel olacağı bölgelere asılmamasına dikkat ediniz,
Deterjan kutusunun önüne gelen  yere koku giderici asmanız durumunda deterjan erimeme ve temiz yıkamama problemleri ile karşılaşabilirsiniz.

7- Bulaşık makinesi filtreleri, kapı altı bölgesi düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Eğer temizlenmez ise bulaşık makinesi içerisinde hem gözle görülebilen lekeler görülür hemde tabak ve bardakların üzerinde partikül cinsinden lekeler görülebilir.

temiz yıkama rehberi

Filtrelerin düzgün bir şekilde yerine oturtulduğu takdirde de bardakların üzerinde kum taneciği gibi lekeler kalıyorsa bunun sebebi;
1)Bebek maması
2)İrmik v.b. Çok küçük tanecikli gıdaların olması
3)Kahve Olabilir.

2.Cam ürünlerde çizilme ve beyaz lekelerin kalması

1- Sıcaklığın yüksek, su miktarının fazla ve yıkama süresinin uzun olması cam ürünleri olumsuz yönde etkileyebilir.

Önlem :Cam ürünler mümkün olduğunca düşük sıcaklıklı ve yıkama süresi uzun olmayan programlarda yıkanmalıdır. ( hızlı 40 ºC, hassas 40 ºC, Ekonomik 50 ºC v.b.)

2 – Elde sünger ile yıkanan cam ürünlerin mikro mertebesinde çizilmeler oluşturduğu,daha sonra bu cam ürünler bulaşık makinesinde yıkandığında mikro mertebesinde oluşan çiziklerin bir sure sonra gözle görülebilir çizikler haline geldiği,

3 – Düşük kalite ve nemlenmiş olan deterjanların cam ürünlere zarar verebildiği,

4- Mutfak gereçlerinin düzensiz yerleştirilmesinden dolayı cam ürünlerin birbirlerine sürtmesinden dolayı oluşan çizilmeler

5- Cam ürünlerin üretimi sırasında oluşabilecek damarlanma diye tabir edilen sorunun bulaşık makinelerinde yıkama esnasında yaklaşık 100 cycle’dan sonra bu sorunun görülebileceği,

6- Makinenin bulunduğu bölgedeki su sertliğinin yüksek olması, cam ürünlerde çizilmelere yol açabilir.

7- Nemlenmiş veya kullanım tarihi geçmiş olan deterjanla yapılan yıkamalarda makine içerisinde yoğun bir köpük oluşur. Bu köpük yıkama sonunda makineden tam anlamıyla atılamadığı için köpükler bardak yüzeyine yapışır ve lekeler oluşturur.

8- Deterjan kabı içerisindeki parlatıcı seviyesinin çok düşük olması veya parlatıcının hiç olmaması bardaklarla mat lekeler, su damlacık lekelerinin oluşmasına sebep olabilir.

Eğer  içerisinde parlatıcı özelliği olan bir tablet deterjan kullanıyorsa, yine de deterjan kabı parlatıcı gözüne parlatıcı konulması ve parlatıcı seviyesinin 1. konuma alınması gerekmektedir.

9- Tuz kabı kapağı iyi kapatılmadığında, tuz kabı içerisinde tuz makine içerisine girecektir. Bu durum makinenin içerisindeki metal mutfak malzemelerinde, makinenin küvet sacında paslanmalara sebebiyet verecektir. Ayrıca makine içerisine giren tuz cam ürünlerde beyaz lekeler oluşturacaktır.

10- Düşük kalite parlatıcı kullanılması,  parlatıcıyı eklemesi esnasında makine içerisine dökülmesi ve makinenin o şekilde çalıştırılması,parlatıcı seviyesinin yüksek olması, bardaklarda gökkuşağına benzer lekeler oluşmasına sebebiyet verebilir.

Yıkama sonunda köpük kalması

1- Kısa program ve düşük sıcaklıklarda kombine deterjan kullanılması bulaşık makinesinde yıkama sonunda mutfak gereçleri üzerinde veya makine içerisinde köpük bırakabilir.

2- Makine içerisine yerleştirilen bulaşıklar çok temiz olursa, yıkama sonunda alt küvette köpükler görülebilir.
Not: Bir makineye (kaba kirlerini alarak) kirli bulaşıklar atalım, başka bir makineye de temiz bulaşıklar yerleştirelim. Yıkama sonunda temiz bulaşıklar koyduğumuz makinede yıkama sonunda köpük görme ihtimalimiz daha fazladır. Çünkü kirler deterjanın fazla köpürmesini engeller.

3- Düşük kaliteli deterjan, nemlenmiş deterjanlar yıkama sonunda köpük bırakabilir. Hatta 3 veya 4 kez problemli deterjan ile yıkama yapıldığında makine içi öyle bir hal alırki makineye deterjan, parlatıcı konulmadığında bile makine boş bir şekilde çalıştırıldığında yıkama sonunda köpük görülmektedir.

Bulaşık Makinesi ile ilgili olabilecek tüm sorunları ve arızaları tamirini çözümleyelim.